Wednesday, January 31, 2007

Mijn keuze



De Inuit zijn redelijk bekend. Vraag maar eens aan een kind wat een eskimo is. Aan het begin van het schooljaar wist ik bijna niets over hun cultuur. Mijn grootste motivatie om voor de Inuit te kiezen was dus mijn nieuwsgierigheid. Ik bewonder ze ook. Het leven op de noordpool is hard, maar toch kunnen de Inuit daar al eeuwen overleven. Ook mijn fascinatie voor de pooldag en -nacht beïnvloedde mijn keuze.

Een poolnacht en een halo.

Wednesday, January 24, 2007

Een beetje geschiedenis


Op grond van taal- en archeologische studies wordt aangenomen dat de Inuit en Yuit vanuit Siberia de Beringstraat hebben overgestoken om zo Arctisch Amerika te bereiken. Zij zouden echter niet de eerste geweest zijn die van continent verwisselden. De voorvaderen van de indianen zouden dit eerder hebben gedaan.
In de 10de eeuw kwamen de Inuit voor het eerst in contact met de Europeanen. De Vikingen verkenden Groenland en Newfoundland.
De Inuit waren vijandig tegenover de eerste Franse en Britse verkenners. Op het eind van de 18de eeuw gingen de eerste missionarissen naar Labrador om de relatie te verbeteren. De aankomst van de Europeanen deden de locale bevolking krimpen. Velen stierven door nieuwe ziekten. Het sociale leven zakte in elkaar door het materialisme van de Europeanen.
Tijdens WOII en de Koude Oorlog werd Arctisch Canada voor het eerst strategisch belangrijk dankzij de bouw van luchtbasissen en radarstations.
In de jaren 60 werden de eerste middelbare scholen voor Inuit opgericht. Dit maakte hen politiek actiever.
Vandaag heerst er werkloosheid, alcoholmisbruik, criminaliteit, geweld en zelfmoord onder de Inuit.


Bronnen:

WIKIPEDIA, Inuit, internet, 17 september 2006
(http://en.wikipedia.org/wiki/Inuit)

Taal en literatuur

De Inuit kent iedereen wel als eskimo's. Dat betekent letterlijk 'eters van rauw vlees'. Velen onder hen zien dit als een belediging en willen liever Inuit genoemd worden. Het woord 'inuit' is het meervoud van 'inuk', dat 'mens' of 'echte mens' betekent. De taal heet Inupiak in Alaska, Inuktitut in Canada en Kalaallisut in Groenland. De Inuittaal omvat een aantal dialecten en maakt deel uit van de Inuit-Aleutische taalgroep, waartoe ook de op de Aleoeten gesproken talen behoren. De Inuittaal is agglutinerend van aard: de inhoud van een gehele zin wordt vaak gegeven in de vorm van één, complex woord. Het is één van de ingewikkeldste talen ter wereld, weinig poolreizigers en handelaars hebben ze kunnen leren.
In Groenland is de Inuittaal niet alleen ambtstaal, maar tevens de enige taal die het grootste deel van de bevolking leert.
Verhalen worden mondeling overgeleverd, maar er bestaan ook een aantal geschreven teksten.




Bronnen:

AGER, S., Inuktitut language, syllabary and pronunciation, internet, 24 januari 2007
(http://www.omniglot.com/writing/inuktitut.htm)

WIKIPEDIA, Inuktitut, internet, 24 januari 2007
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Inuktitut)

WIKIPEDIA, Inuit, internet, 17 september 2006
(http://en.wikipedia.org/wiki/Inuit)

SBWEB, Le peuple Inuit, internet, 24 januari 2007
(http://aleph2at.free.fr/hommes/inuit/general.html)